WELCOMING


counter

Tone Excel the best

Passive Income from My handfone

Friday, November 25, 2011

InTernShip TrAiNinG aT LaMBir HiLLs NatiOnaL PaRk

thun nie mrupakn thun last ak kat UPMKB nie..rasa sedeh pulakk nk tinggl kann kampus nie..betol laa kate senior2 ak dulu....kinie ak mula merasai ape yg mereka rasai dalm thun akhir...mcm2 kene pikirr...yea laa..pas graduate ty nk buatt ape??...sambung stdy @ terus kejerr....x kn nk jdi babysiter jekk kott...haahhah..telalu bnyak pengalaman ak spnjng ak kat cinie....nak2 time ak internship kat srwak nie...time sem 3 ak prctikal kat SARAWAK PLANTED FOREST...n yg terbaru sem 5 kat TAMAN NEGARA BUKIT LAMBIR kat Miri...bagi ak prctikal yg best sekali kat Tmn ngara Lambir nie...memg sedeh giler time dah nk balikk...gase cam x nk balikkk...tp stdy kene teruskan...ermm..ky2..ak sayng sangat tmpat nie...so x heran la kalu ak nk cerita pasal taman negara bukit lambir nie kan..

TAMAN NEGARA BUKIT LAMBIR

tmn negara lambir nie letknye kat Miri, Sarawak..nek bas pon x lme sngt la...dlm 2 jam lobihh yoo law dr Bintulu...hehee..stiap tmn ngra kat srawak nie ada kelebihan nye yg tersendiri...mcm tmn ngra lmbir nie keistimewaannye bnyak tp yg utamanye :



1. BUKIT LAMBIR
  • puncak bukit lambir berketinggian 465m..
  • masa yg di prlukan utk sampai lebih kurang 4 jam dgn jarak dr Park HQ sejauh 7,055 km..ermm..lame tuu..
  • pejlnan boleh dikatakan sangat mencabar.. & t'dpt abselling ke atas.. jgn x caye..huhu..sememgnye sangat mencabar bagi mereka yg suka kan cabaran...


2. BUKIT PANTU
  • masa yg diambil lebih kurang 2 jam & jark 3,625 km dr Park HQ...
  • pejalanan tidak la sesukar mana, tp turun naik bukit tu memng x tinggal lahh...hehheeh..terdpt b'brapa kmudahn yg ada disediakan spt tngga kayu yg dibuat utk memudahkan pengunjung utk menaiki tebing dan juga di puncak Bukit Pantu t'dpt pondok utk berehat..



kalu korang nk tau, kt tmn ngara nie ada 7 biji dragon ball kesemuanya...hahah...xder lahh... sbnrnye ada 7 buah Air Terjun...hehehe..semua Waterfall kat tmn ngr nie ada name dye yg trsndiri:

nie gmbr2 WF dye...

  1. Latak WF
  1. Pantu WF,
  1. PancurWF,





  1. Dinding WF,
  1. Tengkorong WF,
  1. Nibong WF,
Face WF







dan yg paling bestt tu ada OIL WELL tuu...cayer x?? tp itu lah uniknye kt cinie..
dan tok pngetahuan korng semua..tamn negara nie merupakan taman negara yg mne mempunyai tanah yg bercarbon tertinggi ke-2 di dunia...& merupakan salah satu tmn ngara yg digazette kan untuk research..



memg unik taman ngra nie..mcm2 ada..tu belom lgi ak ckp pasl Flora & Fauna yg ad gy.. TP tu semua ciptaan ALLAH S.W.T ..cntik sangat kan..then, klu korng nk tau lebih lg, jom pakat rmai2 buat rombongan Cik Kiyah py Tmn ngra Lambir nie... confirm x menyesal lahhh...

..sElaMat MembAcA..









No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...