WELCOMING


counter

Tone Excel the best

Passive Income from My handfone

Friday, January 20, 2012

Wedding Kak Long Family angkat di Bintulu


 
bilik pengantin..ak tolong gak menghias..hehehh bangge2...ish2..


31 December 2011 (sabtu)
hr nie kak long family angkat ak kat Bintulu adakan wedding...tarikh yang dipilih sama tarikh wedding ngn bapak n mak kak long...hepy anniversery tok mak n bapak n SELAMAT PENGANTIN BARU buat kak long & suami...




 nie kawan2 ak yang sempat datang kenduri kahwin family angkat ak...masing2 muker lapauu kann...hahah...
mane ak??





ak le yang kene amik gambauu dyer org...hahaahah
kenduri kahwin kat bintulu nie len sikit dari kenduri kahwin kat semenanjung...
nak tau kenape??

1) duit belanja kahwin diberi pada pihak perempuan tok belanja makan kenduri + sepersalinan pengantin pompuan..
2) hantaran ada time tunang jerkk youu....jimatt bajett...
3) time makan..kat semenanjung makan bermeja...tp kat cinie makan mcm dlm gmbau kat atas...tp best giler..x payah perabis duit tok meja n ty x muat lakk laman rumahhh...kan2..
4) malam berinai ada beberapa aktiviti spt begendang-->ada karoke lagu2 klasikk ala2 60-an gituu...heheh..time nie syokk giler tengok pak cik n makcik, atok n nenek joget lame2 dulu...berbalas syairr lagi tuu...heheheh

 

5) sebelum nikah pengantin lelaki di arak bersama2 alunan kompang n baru masuk umahh dok depan tok kadi..pas tu baru akad nikah..kalu kiter kat smnjung hari lepas dah nikahh kann..time sebelum bersanding baru diarak..

6) lepas nikah..org2 kompang masuk umahh men kompangg dlm umahh...perghhh!!! gilakkk laaa... gema 1 umahh...kalu yang pekak tu x der poblm la sbb dah x dengarr..nie yang normal nie...akaiii..byangkan jekk laaa cam nerr...hahahahh


makanan yang special time kenduri kat cinie pon len..

1)bender wajib mesti ar UMAI <-- korang tau aper tu UMAI?? Umai tu sejenis lauk..lauk yang x dimasak tp diperahkan dengan asam limau sambal..bahan2 dyer terdiri dr bawang besar hiris, cili padi hiris, isi ikan MENTAH & perahan air limau sambal.. air limau nie yang akak memasakkn isi ikan yang mentah tuu.. berani ker makan??? tp bestt tauu..xder rasa hanyir ponn sbb rasa masam tu dah ilangkan nyer..

2) BUDU SARAWAK <-- budu nie pulak len dr yang len yang ada kat semenanjung..nak tau naper?? BUDU dyer org gune ikan (of course ler kan guna ikan..heheh) tp ikan nie disiang dulu, then di rendam dalam air garam lepas dibasuh.. tempoh rendam dyer terpulang ikut orng nk masin sikit or giler2 masin..hahhah..ikan nie bersaiz yang cute2 jekk tau..lepas tu ikan nie dihiris kocik2 pastu di perah ngn air limau sambal banyak giler + bawang hiris + cili padi cikit..mcm kat semenjung kita dh x nmpk dahh isi2 ikan dlm budu tu kann...tp kat cinie..isi ikan dyer begolek2 tuu..heheeheh

3) BELACAN GORENG <-- time buat belacan goreng nie..kener tahan...sape yang resdung tuu jgn la masukk daporr...konferm ahh gatal idongg...hahahh..belacan tu dilenyek2 n dicampur ngn rempah sikit mcm serbuk kari cikit n jintan2 kot...heehe..lupe la..tp cam tu laa lebih kurangg..dah gaulkan sebati...campuran tu digoreng dlam kuali dngan minyak yang akaiii...bnyak tuu..huuuu..ia nya digorengg sampaii koringgg..rasa dyerr memng terbaikkk laaa...

nie ler antara menu wajib ada..haha..yang len2 tuu terpulang pada dyer org nk msak aperr..hehehe..

ty kalu melancong2 ke tempat2 baruu jgn luper try bnda2 menu dyer org...pasti meninggal kan 1001 kenangan kat korangg..

...slmt membaca...

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...